Cum alegi cel mai bun contract de service pentru centrala termica?

Acest articol este un guest post scris de blogdeinstalatii.ro in care gasesti sfaturi despre cum alegi cel mai bun constract de service pentru centrala termica.

Ce este un contract de service pentru centrala termica?
Contractul de service pentru centrala termica, pentru o suma platita anual sau lunar, acopera costurile de intretinere si reparatie ale centralei si sistemului de incalzire.

Ce tipuri de contract de service sunt?

Pot fi mai multe tipuri de contracte de service printre care gasim:

  • contract de service pentru centrala termica
  • contract de service pentru toata instalatia de incalzire

Unle firme de de mentenanta pot asigura pentru un cost suplimentar servicii si pentru instalatiile sanitare, electrice sau de canalizare.

Care sunt avantajele unui contract de service pentru centrala termica?

Te poti gandi la contractul de service ca la o asigurare.

De exemplu, daca ai o avarie in ajunul Craciunului, sau in ziua de anul nou, o sa fie foarte greu sa gasesti o firma de service pentru centrala termica daca nu ai contract de service. Nu trebuie sa stai in frig si sa cauti instalatori cand ai o situatie de urgenta.

Defectiuniile centralei termice pot fi greu de identificat si scump de reparat. Dar un contract de service poate sa-ti ofere o siguranta si liniste sufleteasca, stiind ca daca ai o problema, suni la firma de service cu care ai contract, si poti sa o remediezi rapid.

Ce nu este inclus in contractul de service pentru centrala termica?

Contractele de service variaza foarte mult de la o firma la alta, la fel si lucrurile care sunt acoperite sau nu de contract.

Pentru variantele premium poti avea acoperire nelimitata pentru oricate cereri intr-un an. In alte cazuri, poate fi o limita financiara superioara si un numar maxim de interventii.

Cum aleg contractul de service potrivit pentru mine?

Alegerea tipului de contract de service depinde de modul in care vezi nivelul de risc.

De exemplu, daca acum te-ai mutat intr-o casa nou construita cu centrala termica noua, un contract basic si ieftin este suficient.

Pe de alta parte, daca ai centrala termica mai veche, poti lua in considerare planul premium, de care s-ar putea sa ai nevoie mai mult.

Ce trebuie sa verific cand aleg contractul de service?

  • Varsta centralei termice. Daca a depasit 10 ani, mai bine fi pregatit s-o inlocuiesti.
  • Ai acces la un numar de call-center?
  • In cat timp este asigurata interventia?
  • Este un numar maxim de intrventii asigurate?
  • Sunt reduceri pentru piesele de schimb sau manopera?

Merita sa fac un contract de service?

Daca te uiti doar la costuri, ti se pare mai usor sa platesti pentru reparatii si intretinee cand ai nevoie decat sa platesti un contract anual, desi nu este chiar asa.

Conform unui sondaj, o centrala termica pe gaz are sanse de 50% sa trebuiasca reparata in primii 6 ani de functionare, sau 40% daca alegi o marca premium de centrala.

Vazand aceste cifre este usor de inteles de ce contractele de service sunt populare si sunt cerute de clienti.

Ar trebui sa-mi fac contract de service?
Da.
Un contract de service ajuta la mentinera in functionare a cazanului in conditii de siguranta si in mod eficient. Controlul regulat ajuta la functionarea sigura si poate chiar prelungi durata de viata a centralei termice.

Tine minte:
Daca centrala termica este defecta sau nu mai functioneaza incalzirea, NU incerca sa faci singur reparatia. Intodeauna apeleaza la o firma autorizata.
Centrala termica este unul dintre elementele cele mai scumpe din casa cand vine vorba de inlocuit sau de reparat. Multi beneficiari nu realizeaza acest lucru pana cand nu au centrala stricata.

La ce este bine sa fiu atent?
Incearca sa nu te lasi dus de preturile atractive ale firmelor mici.
Un contract de service poate sa-ti ofere liniste sufleteasca, dar sa fi constient ca nu totul va fi acoperit de garantia contractului.
Un exemplu tipic este cazul in care sunt depuneri de namol in centrala de la instalatiile vechi sau lipsa filtrelor.

Foloseste aceste sfaturi si alege un contract de service cu care sa sti ca te afli in siguranta. Firma de service cu care ai contract este ca un inger pazitor pentru tine. Te poate salva de defectiunile care apar cand sunt -15 grade afara si ai nevoie de incalzire in casa.

Pentru mai multe informatii despre centrale termice sau sfaturi despre cum montez un termostat la centrala termica, te invit sa vizitezi blogdeinstalatii.ro.