Top 10 probleme comune la centralele termice

Nu prea te gandesti la centrala termica, nu-i asa? Te astepti sa mearga cand ai nevoie de ea, si sa-ti dea caldura si apa calda atunci cand ii ceri.
Dar o defectiune la centrala termica poate sa provoace multa suferinta haos in viata de zi cu zi a beneficiarului.

O situatie neconvenabila este ca de cele mai multe ori, centralele termice au avarii in timpul lunilor reci de iarna. Dupa ce a fost nefolosita o perioada lunga de timp in sezonul cald, centrala termica este fortata sa revina la viata pentru a incalzi toata casa.

In timp ce unele probleme comune ale centralelor termice pot fi remediate fara a fi nevoie sa apelezi la un inginer galificat, pentru altele este nevoie sa suni la o firma de service autorizata.
De la “zgomot in centrala termica” la “scurgeri” sau “picurari” voi enumera in ordine inversa top 10 probleme comune la centralele termice:

Haide sa vedem care sunt:

 1. Centrala termica nu da caldura sau apa calda.
  Probleme posibile pot fi tevi sparte, vana cu 3 cai stricata, probleme cu termostatul de ambianta sau presiune de apa prea mica.
 1. Nu se incalzesc caloriferele
  In instalatiile vechi poate apare namol care infunda tevile. Este recomandat sa se faca spalare chimica si sa se monteze filtre de impuritati. Mai poate fi nevoie si de aerisirea caloriferelor.
 1. Suierat in centrala
  Se aude un suierat sau zgomote ciudate? Cand calcarul de la apa dura se depune pe schimbatorul de caldura in placi, incep sa se auda zgomote ciudate ale centralei termice.
 1. Probleme cu termostatul de ambianta
  Daca termostatul de ambianta isi pierde precizia, sau da comanda de pornit / oprit atunci cand nu trebuie, poate este timpul sa investesti intr-un termostat de ambianta mai nou si mai bun.
 1. Centrala inghetata
  Sunt situatii in care ingheata centrala sau teava de condens de la centralele termice in condensatie. Trebuie sa apelezi la service autorizat ca sa evaluezi ce componente sunt defecte.
 1. Presiune scazuta la centrala termica
  Este provocata de pierderi de apa in circuit de cele mai multe ori. Mai pot fi probleme de la supapa de siguranta defecta sau robinetul de incarcare al instalatiei stricat.
 1. Se stinge flacara de veghe
  Poate fi de la un termocuplu defect si din cauza aceasta sa se opreasca alimentarea cu gaz a flacarii pilot.
 1. Lovituri ciudate, suieraturi, bolboroseli
  In mod comun apar de la aer in instalatie din cauza aerisirii necorespunzatoare. Mai pot apare de la presiune scazuta a apei. Stricarea pompei de circulatie, mai ales la centralele mai vechi poate fi responsabila pentru aceste zgomote ciudate.
 1. Scurgeri si picuraturi
  O varietate de probleme ar putea cauza cazanului scurgeri de apa. Asta depinde de locul in care apar scurgerile, si in functie de asta se determina cauza.
 1. Centrala termica se opreste singura de mai multe ori
  Poate fi de la presiune scazuta a apei din instalatie, probleme cu termostatul de camera, probleme cu circulatia apei din cauza unui robinet inchis, probleme ale pompei de circulatie.

Aceasta este enumerarea celor mai frecvente probleme ce apar la centralele termice. Desigur, daca problemele persista si mai ales daca varsta centralei se apropie de 8 – 10 ani, este timpul sa investesti intr-o centrala termica noua.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre cum sa scapi de eroarea centralei si despre echipamentele de instalatii, te invit sa vizitezi BlogdeInstalatii.ro